Komplet do robienia zdjęć

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 2352
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Wieliczka
Kontakt:

13 grudnia 2019, 22:36

Świetnie, to czekamy na zdjęcia :-)
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
ziolek190
Posty: 15
Rejestracja: 29 września 2018, 16:55
Lokalizacja: Pomorze

19 grudnia 2019, 16:04

Witam ponownie. Otóż, dzisiaj pierwszy dzień prób i nie udaje mi się złapać ostrości. Na bliskich obiektach, bądź takich w średniej odległości tego problemu nie ma, ostrość udało mi się złapać, a już na samolocie tak jakby niewiele brakowało żeby tę ostrość złapać, no ale jednak daleko od ideału. Co może być nie tak? Próbowałem na wiele sposobów, i z Barlowem, i bez, i nic.

Wygląda to u mnie tak:
Nikon --> T-Ring --> Nosek 1,25" --> Televue x2 --> Adapter i Synta

Próbowałem też w taki sposób:
Nikon --> T-Ring --> Rozkręciłem adapter 1,25" i końcówkę wkręciłem w T-Ring --> Adapter i Synta

Kombinowałem na różne sposoby, z barlowem i bez, i ciągle podobne efekty. Gdzieś popełniam błąd zapewne tylko niestety nie wiem do końća gdzie. Z góry dziękuję za wszelkie rady :)

@EDIT
Spróbuję jeszcze na jeden sposób, którego nie testowałem. Pozbędę się noska, a zamiast niego dam tę końcówkę z adaptera 1,25" i podepnę się w taki sposób pod Televue. Bo wtedy nie potrzebuje przejściówki 1,25 tylko wystarczy samo 2". No muszę coś wykombinować :)
Ostatnio zmieniony 19 grudnia 2019, 16:29 przez ziolek190, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
walusinsky
Donator
Posty: 27
Rejestracja: 13 czerwca 2017, 13:02
Lokalizacja: Koło
Kontakt:

19 grudnia 2019, 16:28

Cześć. Problem ostrości jest jak najbardziej normalny przy pierwszym spotkaniu z tematem. Opowiem Ci na swoim przykładzie:
Pierwsze, w miarę ostre zdjęcia(jednak wciąż niezbyt ostre) udały mi się dopiero przy szóstej sesji z syntą. Wygląda to mniej więcej tak:

https://drive.google.com/open?id=10ohWw ... R6VMDUwhD4

https://drive.google.com/open?id=11FaVZ ... Q7ZjXnblb4

Pierwsze bez, drugie z barlowem. Aparat to stare body, jak widać z brudną matrycą. Zdjęcia są przekadrowane(ucięte) o ok 1/4 obrazu oraz wyedytowane w najprostszym graficznym programie .
Ja niestety zatrzymałem się w tej sytuacji ponieważ brak czasu, praca no i złe warunki atmosferyczne akurat wtedy gdy mam wolne ;)

Musisz uzbroić się w cierpliwość. Prowadzenie synty to wbrew pozorom nie jest prosta sprawa. Trzeba trochę popracować z czasami naświetlania i ISO. Zabawy jest sporo ale jak już uda się w miarę strzelać ostro to i frajda bardzo duża.
Koledzy zalecają łożyskowanie, ja dodatkowo zalecam maksymalne zbliżenie się do trasy przelotu samolotów, pofocić w zenicie lub też prawie w zenicie bo bardziej odległe statki ciężko ostrzyć przy początku. O "stresie", dość szybko uciekającym z kadru samolocie, poruszeniu zdjęcia przez zbyt mocne wciśnięcie migawki nie wspominam :mrgreen: :lol:

pozdrawiam i powodzenia

edit: u mnie jest taka kolejność: Aparat(body)> tring> wkręcony ten pierścieć z noskiem z uchwytu 2"> barlow> synta
Ostatnio zmieniony 19 grudnia 2019, 16:47 przez walusinsky, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ziolek190
Posty: 15
Rejestracja: 29 września 2018, 16:55
Lokalizacja: Pomorze

19 grudnia 2019, 16:32

@walusinsky, wielkie dzięki, wiem że z czasem może być tylko lepiej :) Na początku nawet z P1000 miałem problemy żeby zdjęcie było względne a z czasem niektóre wyszły naprawdę fajnie. Spróbuję jeszcze może na księżycu popróbować z ostrością, może tak będzie mi łatwiej znaleźć ten złoty środek. I racja, trzeba nauczyć się i prowadzenia, i śledzenia, nad łożyskami się zastanawiam, ale to zrobię jak wrócę do pracy :)
Awatar użytkownika
walusinsky
Donator
Posty: 27
Rejestracja: 13 czerwca 2017, 13:02
Lokalizacja: Koło
Kontakt:

19 grudnia 2019, 16:42

Tak, na księżycu fajnie się ćwiczy ostrość ale do jego fotografowania polecam korzystanie z trybu samowyzwalacza lub jeśli masz opcję wcześniejszego podniesienia lustra.
p.s.: trening czyni mistrza. Jak posiedzisz trochę z syntą to po jakimś czasie nawet szukacz staje się mniej użyteczny ;)
pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
RafalBel
Donator
Posty: 1219
Rejestracja: 12 października 2010, 20:27
Obserwuję: L980, M860,L999, BABKO/MEBAN-BIGLU, TOSPO-BABKO, GOTIX-ROE,
Lokalizacja: Warszawa/Bełżyce

20 grudnia 2019, 08:19

Potrenuj na początku bez Barlowa, będzie zdecydowanie przyjemniej, nabierzesz automatyzmów. Barlow potrafi bardziej zniechęcić niż zachęcić początkującego :-) Zwłaszcza, że fajnie obrobione fotki z gołej Synty są też bardzo przyjemne dla oka ;-)

Obrazek

Obrazek
Canon EOS 7D / EOS 50D+Synta 8" "Angel of the sky"+ Powermate TeleVue 2x + Sigma 150-500 APO DG OS
ziolek190
Posty: 15
Rejestracja: 29 września 2018, 16:55
Lokalizacja: Pomorze

20 grudnia 2019, 09:01

RafalBel pisze:
20 grudnia 2019, 08:19
Potrenuj na początku bez Barlowa, będzie zdecydowanie przyjemniej, nabierzesz automatyzmów. Barlow potrafi bardziej zniechęcić niż zachęcić początkującego :-) Zwłaszcza, że fajnie obrobione fotki z gołej Synty są też bardzo przyjemne dla oka ;-)
Właśnie wczoraj również tak próbowałem, ale nadal nie mogłem ustawić ostrości. Jak już powoli zaczynało ostrzyć (nadal daleko od ideału) to bardziej już się nie dało :) Dzisiaj jak pogoda jeszcze się zrobi to będzie kolejny dzień nauki i szukania gdzie zrobiłem błąd :D

EDIT@
Niestety, każda kombinacja skutkuje tym samym. Jakbym mógł jeszcze przekręcić pokrętło od ostrości to by wyostrzyło, ale już niestety nie mogę dalej, czy to z Barlowem czy to bez
Awatar użytkownika
K_M
Donator
Posty: 576
Rejestracja: 10 maja 2016, 18:15
Obserwuję: wszystko w promieniu do 50km
Lokalizacja: Grebocin

20 grudnia 2019, 11:07

nie możesz złapać ostrości na schowanym wyciągu czy maksymalnie wyciągniętym?
ObrazekPlaneplotter: f1 Nikon D7200, GSO 10" TV PoweMate 2" 2X, Tamron 150-600 G2
ziolek190
Posty: 15
Rejestracja: 29 września 2018, 16:55
Lokalizacja: Pomorze

20 grudnia 2019, 11:21

K_M pisze:
20 grudnia 2019, 11:07
nie możesz złapać ostrości na schowanym wyciągu czy maksymalnie wyciągniętym?
Na schowanym, już dalej nie da się schować. Próbowałem jeszcze na księżycu z godzinę temu ale nic nie wymyśliłem, nadal to samo. Na bliskie obiekty ostrość umiem złapać, ale na te dalsze nie daje rady
Awatar użytkownika
K_M
Donator
Posty: 576
Rejestracja: 10 maja 2016, 18:15
Obserwuję: wszystko w promieniu do 50km
Lokalizacja: Grebocin

20 grudnia 2019, 11:49

zostaje operacja podnoszenia lustra, jak brakuje ci kilku mm to w celi na te korkowe podparcia można dać kawałki gumy, jak brakuje ok centymetra to trzeba śruby w celi wymienić na odpowiednio dłuższe
ObrazekPlaneplotter: f1 Nikon D7200, GSO 10" TV PoweMate 2" 2X, Tamron 150-600 G2
Awatar użytkownika
RafalBel
Donator
Posty: 1219
Rejestracja: 12 października 2010, 20:27
Obserwuję: L980, M860,L999, BABKO/MEBAN-BIGLU, TOSPO-BABKO, GOTIX-ROE,
Lokalizacja: Warszawa/Bełżyce

20 grudnia 2019, 11:49

No to chyba konieczna będzie wizyta w serwisie astro. To nie jest normalne i pewnie trzeba będzie podnieść lustro.

Obrazek

Obrazek
Canon EOS 7D / EOS 50D+Synta 8" "Angel of the sky"+ Powermate TeleVue 2x + Sigma 150-500 APO DG OS
ziolek190
Posty: 15
Rejestracja: 29 września 2018, 16:55
Lokalizacja: Pomorze

20 grudnia 2019, 12:10

Panowie, działa, wiedziałem że to moja wina ale nie wiedziałem gdzie dokładnie popełniam błąd. Otóż, tak patrzę i patrzę na zdjęcie od K_M, i przyrównuję do tego co ja narobiłem. A ja zamiast podłączyć aparat bezpośrednio do wyciągu, to dawałem jeszcze adapter 2". I tutaj był problem. Teraz jest idealnie, ostrość łapie perfekt, sprawdzałem póki co bez Barlowa, ale obstawiam że będzie tak samo dobrze. Dzięki Panowie za pomoc, no w końcu udało się to rozszyfrować :) Teraz pozostają tylko testy i nauka :) Raz jeszcze wielkie dzięki!
ODPOWIEDZ