Komplet do robienia zdjęć

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
ziolek190
Posty: 19
Rejestracja: 29 września 2018, 16:55
Lokalizacja: Pomorze

Pierwsze zdjęcie które udało się zrobić, dalej może być już tylko lepiej :)

Obrazek
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 2439
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Wieliczka
Kontakt:

O cholera, ładną sztukę trafiłeś! Teraz wyprostować, obrobić i będzie jeszcze lepiej.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Sensiss
Donator
Posty: 366
Rejestracja: 01 marca 2015, 12:16
Obserwuję: T270, T727, L735, L23
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

Gratki za SF Airlines, to chyba pierwsze jego zdjęcie na forum. Mam nadzieję, że kiedyś pojawi się na L735 i też go dorwę :-).

Zdjęcie zrobiłeś zestawem D7200 i goła synta 10"? Sam planuję w najbliższym czasie nabyć Syntę 10, ale zmartwiło mnie to jak napisałeś że masz problem z ustawieniem ostrości. Też mam Nikona D7200 i jestem już mocno przewrażliwiony na punkcie problemów z ostrością, bo mam obiektyw z mocowaniem M42, a jak wiadomo w Nikonach nie ostrzą one na nieskończoność ze względu na zbyt dużą odległość soczewki od matrycy aparatu. Dodatkowo w moim obecnym teleskopie bez podniesienia lustra nie ma możliwości focenia bez barlowa bo brakuje wyciągu, a ciągłe podnoszenie i obniżanie lustra doprowadza mnie do białej gorączki :-P

Tak więc jakby ktoś z forumowiczów mający styczność z zestawem Nikon + Synta 10" mógłby mnie uspokoić, że nie zabraknie wyciągu przy takim połączeniu to byłbym bardzo wdzięczny :-)
Synta 10", Nikon D7200/Sony NEX3, teleskop 114/900.
https://www.flickr.com/photos/130505573@N08/
ziolek190
Posty: 19
Rejestracja: 29 września 2018, 16:55
Lokalizacja: Pomorze

Tutaj zdjęcie jest razem z Barlowem. Ale w końcu doszedłem do tego co robiłem źle. Ostrzy i połączenie gołej Synty, jak i Synty z Barlowem. Tylko pchałem niepotrzebnie ten adapter 2" cały czas a to wystarczy włożyć od razu albo TeleVue, albo końcówkę którą można wykręcić z adapteru 1.25". Obecnie nie mam najmniejszych kłopotów z ostrzeniem, wszystko jest tak jak powinno być :)
Sensiss
Donator
Posty: 366
Rejestracja: 01 marca 2015, 12:16
Obserwuję: T270, T727, L735, L23
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

A no to super, dzięki za info :-)
Synta 10", Nikon D7200/Sony NEX3, teleskop 114/900.
https://www.flickr.com/photos/130505573@N08/
Awatar użytkownika
K_M
Donator
Posty: 619
Rejestracja: 10 maja 2016, 18:15
Obserwuję: wszystko w promieniu do 50km
Lokalizacja: Grebocin

Sensiss pisze:
20 grudnia 2019, 17:51
Gratki za SF Airlines, to chyba pierwsze jego zdjęcie na forum. Mam nadzieję, że kiedyś pojawi się na L735 i też go dorwę :-).

Zdjęcie zrobiłeś zestawem D7200 i goła synta 10"? Sam planuję w najbliższym czasie nabyć Syntę 10, ale zmartwiło mnie to jak napisałeś że masz problem z ustawieniem ostrości. Też mam Nikona D7200 i jestem już mocno przewrażliwiony na punkcie problemów z ostrością, bo mam obiektyw z mocowaniem M42, a jak wiadomo w Nikonach nie ostrzą one na nieskończoność ze względu na zbyt dużą odległość soczewki od matrycy aparatu. Dodatkowo w moim obecnym teleskopie bez podniesienia lustra nie ma możliwości focenia bez barlowa bo brakuje wyciągu, a ciągłe podnoszenie i obniżanie lustra doprowadza mnie do białej gorączki :-P

Tak więc jakby ktoś z forumowiczów mający styczność z zestawem Nikon + Synta 10" mógłby mnie uspokoić, że nie zabraknie wyciągu przy takim połączeniu to byłbym bardzo wdzięczny :-)
da się podnieść na tyle lustro aby dało się focić bez barlowa jak i z barlowem, synty 8 i 10 mają już pożądne wyciągi więc nawet jakby z barlowem nie ostrzyło to można w wyciąg dodatkowo wpakować jakiś extender, zwykle 10 15mm podniesienia lustra wystarcza na obydwa przypadki

PS.
gratulacje za SF airlines, jak w wyciągu obrócisz aparat o 45 stopni przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, to na zdjęciach samoloty będą mniej więcej prosto ;-)
ObrazekPlaneplotter: f1 Nikon D7200, GSO 10" TV PoweMate 2" 2X, Tamron 150-600 G2
ODPOWIEDZ