SBS za 59zł

Coś dla Spotterów ze skanerkiem oraz radarem SBS.
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 375
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

11 kwietnia 2014, 12:31

O kurcze hmmmm
to by była dobra wiadomość bo bym postawił u teściów na Żuławach drugi odbiornik :D :D
Trzeba się wczytać.
No i jak to się ma do neostrady bo tam chyba zmieniają ip?
Jaki to ma wpływ na kompa co by chodził 24h a np router by się restartował?
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2018/
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1977
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

11 kwietnia 2014, 12:39

Podobnie przymierzam się do odpalenia radarku w domu (w PL), gdzie również posiadam neostradę. Już wybadałem temat. Nie ma żadnego problemu z przekierowaniem portu z neostradą (bo o to generalnie chodzi). Flightaware poznaje licencję po nazwie użytkownika z PP, przydzielanej automatycznie (przykładowo moja nazwa to: mo). A nie po adresie IP (sam w UK mam zmienne, zewnętrzne IP).

Co do drugiego pytania, to musisz sam geo sprawdzić jak wygląda sytuacja, gdy masz dostęp do sieci. Rozłączysz sieć, połączysz się i czy nie trzeba samemu jakoś zresetować PP. Choć wydaje mi się, że nie.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 375
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

11 kwietnia 2014, 12:44

Ale w tym poście na początku pisałeś, że można odpalić na drugim kompie na tej samej licencji odbiornik to w sumie tez dobre by było :).
Trzeba się zabrać za to.
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2018/
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1977
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

11 kwietnia 2014, 12:57

Można użyć tej samej licencji, na drugim kompie ale nie mogą one działać jednocześnie - z tego co pamiętam. Choć nie jestem pewien, jak to dokładnie wygląda w licencji PP, polecam poczytać.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 375
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

11 kwietnia 2014, 13:02

Z tych tunerów to musi być jak rozumiem obojętnie jaki byle by z RTL2832U?
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2018/
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1977
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

11 kwietnia 2014, 13:13

A dokładniej chodzi o zestaw RTL2832U oraz R820T (bo występuje też tuner z RTL2832U i E4000, który jest mniej czuły czy coś w tym stylu).

Ja ostatnio kupiłem http://www.ebay.co.uk/itm/DVB-T-Realtek ... 20de222fbe w cenie £5.75 Teraz ciut podrożały, paczka szła niecałe 2 tygodnie.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1977
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

25 maja 2014, 14:17

Ostatnio doczytałem, że do obsługi Tunerka autorzy PlanePlotter polecają programik Dump1090, zamiast RTL1090. Należy zainstalować wersję PP 1.6.4.8 (ostatnio wydana) albo nowszą. Jak w sumie sami napisali:
On Windows it is a complementary program to RTL1090, but provides much more accurate results for multi-lateration - the process of determining the approximate position of aircraft which are not broadcasting their position directly, and this increases the number of aircraft plotted on your screen, and thereby increases your enjoyment of the hobby.
Czyli generalnie jest to podobny program do RTL1090, ale zapewnia znacznie dokładniejsze wyniki dla MLAT.

http://planeplotter.pbworks.com/w/page/ ... aWindowsPC

Instalacja bardzo prosta, wszystko śmiga jak należy. Teraz potestuję i zobaczymy, czy ilość odbieranych ramek jest większa.

ps. Najistotniejsze dla mnie, że na moim leciwym lapku z Intel Atom, pobiera zdecydowanie mniej zasobów niż RTL1090. W tym wypadku około 1-2% w porównaniu do 15-20% z RTL1090 ;-)
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Qfelek
Posty: 2
Rejestracja: 15 czerwca 2014, 17:50

15 czerwca 2014, 18:07

Witam wszystkich,
to mój pierwszy post i ... problem.
Odbiornik działa, odpaliłem RTL1090, udostępniam dane do FR24, udało się uruchomić SBSScope oraz VirtualRadar, wszystko niby OK, w sieci lokalnej wszystko działa. Ponieważ antenę i odbiornik mam w innej lokalizacji, zachodzi potrzeba połączenia się poprzez internet i tu zaczynają się schody, łącze się do DSL'a czyli stały adres IP, na routerze zrobione przekierowanie portu, w moim przypadku próbowałem 84 i 8080, w logach routera widzę, że połączenie jest chociaż jako port źródłowy podaję za każdym razem inny np 53449, niestety w przeglądarce wyświetla błąd połączenia. W komputerze na którym uruchomiony jest VRS wyłączyłem AV i zaporę i dalej nic. Na razię rozwiązałem problem zestawiając VPN'a, ale nie jest to rozwiązanie, ponieważ chciałem udostępnić możliwość połączenia się znajomym a nie mogę im udostępnić połączenia VPN. Może ktoś miał podobny problem?
Awatar użytkownika
MTO
Donator
Posty: 131
Rejestracja: 15 maja 2008, 11:56
Kontakt:

20 czerwca 2014, 17:42

Musisz sprawdzić czy Twój router obsługuje UPnP. Dla VRS z tego co ja się orientuję, potrzebny jest protokół UPnP do publikacji na stronie WWW. Polecam również NO-IP domeny. Jeżeli twój router ma wsparcie dla NO-IP, to wykorzystaj to, bo DAUC to porażka. Pisz na PRIV-a jak będziesz miał problemy.
Obrazek
ADS-B Radar Server Powered by:
Obrazek
AR-109; 25x70; K-50 - 300mm & 1000mm.
"Pentax to nie fotografia, to stan umysłu" :-)
Qfelek
Posty: 2
Rejestracja: 15 czerwca 2014, 17:50

22 czerwca 2014, 19:38

Router oparty jest na Monowall'u, a ten z racji swojej filozofii nie wspiera UPnP, łącze mam ze stałym adresem IP. Może ktoś ma idee jak ustawić przekierowanie portów aby zadziałało.
Davair
Posty: 18
Rejestracja: 05 kwietnia 2014, 21:12
Obserwuję: L621,T174,N869,M985,N191,ABERO-SUI

14 sierpnia 2014, 10:35

Cześć
Mam problem z PlanePlotterem, po wgraniu pliku basestation.sqb pobranego z tematu z sąsiedniego forum zamiast Log linii lotniczych pokazują mi się loga typu samolotu.
http://scr.hu/1df3/2fod8

Ustawienia.
http://scr.hu/1df3/uug7d

http://scr.hu/1df3/g1cuu
http://scr.hu/1df3/bn1zr

Pozdrawiam.
tjakob
Posty: 1
Rejestracja: 19 września 2014, 23:08

19 września 2014, 23:25

Witam wszystkich,
bardzo długi czas leżał mój tunerek dvbt w szufladzie. Wpadłem na ten topik. Zainstalowałem programy według instrukcji w tym temacie. Wszystko niby OK, ale jest problem :( RTL1090 "trakuje" samoloty, ale niestety po połączeniu z Virtual Radarem pakiety z tunera są odbierane, ale ilość "trakowanych" samolotów w VR "0"
Moja lokalizacja Przasnysz i tuner ładnie odbiera pakiety z korytarza nad Olsztynem, ale w VR samoloty nie są czytane. Proszę kolegów o pomoc, może ktoś miał ten sam problem i potrafił go rozwiązać.
Z pozdrowieniami
Tomek
ODPOWIEDZ