SBS za 59zł

Coś dla Spotterów ze skanerkiem oraz radarem SBS.
Awatar użytkownika
Blank
Administrator
Posty: 517
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:18
Lokalizacja: Choszczno
Kontakt:

Przy pomocy Staffu PP uporałem sie w końcu z problemem. Po "odblokowaniu" ustawień, 4-5 minut na testy, maila na grupę yahoo i już świecę na zielono jak ck.
Ufff
Pentax K10D+ MTO 11 CA
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 2443
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Wieliczka
Kontakt:

Jest dostępna nowa wersja PP. Polecam zainstalować, ze względu na MLAT.

Ja od przyszłego tygodnia powinienem zacząć regularnie słać dane z Krakowa ;-)
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 2443
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Wieliczka
Kontakt:

Podobno wychodzą jakieś nowe dongle na chipie R820T2 - czyli druga wersja chipu od Rafael Micro. Są pierwsze testy. Ponoć znacznie zwiększyła się czułość odbiornika

http://www.hamradioscience.com/rtl2832u ... -r820t2/2/

Czyżby szykowała się inwestycja w nowe tunery? ;-)
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
MTO
Donator
Posty: 133
Rejestracja: 15 maja 2008, 11:56
Kontakt:

Póki co eBay powala ceną. Stówę trzeba wywalić:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... +&_sacat=0
Obrazek
ADS-B Radar Server Powered by:
Obrazek
AR-109; 25x70; K-50 - 300mm & 1000mm.
"Pentax to nie fotografia, to stan umysłu" :-)
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 2443
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Wieliczka
Kontakt:

Właśnie doczytałem, na grupie PP, na yahoo, że niedługo będzie czyszczenie 'zielonych' stacji GS w tym programie. Generalnie chodzi o osoby, które mają mały wydajność - poniżej 40-50%?. Aby to sprawdzić, w PlanePlotter klikamy:

Help -> Test Networking -> Check sharing status. Na nowo otwartej stronie, po prawej stronie mamy: GS perf. wyrażoną w procentach. Osoby poniżej 20% mają od razu stracić status GS/MU. Jest również mowa o 40% w dół?

Ponadto będzie sprawdzane również o tym, czy po prostu przechodzisz test GS/MU. A także czy używasz dump1090.

Link do wiadomości: https://groups.yahoo.com/neo/groups/pla ... ics/104423
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
MTO
Donator
Posty: 133
Rejestracja: 15 maja 2008, 11:56
Kontakt:

Ufff mam 99% ;-)
Obrazek
ADS-B Radar Server Powered by:
Obrazek
AR-109; 25x70; K-50 - 300mm & 1000mm.
"Pentax to nie fotografia, to stan umysłu" :-)
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 401
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

93% ciekawe od czego to zależy? Nie że mam cisnienie na 100% :D ale antene zmienić czy internet zamula?
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2019/
Awatar użytkownika
MTO
Donator
Posty: 133
Rejestracja: 15 maja 2008, 11:56
Kontakt:

Chyba ilość samolotów w zasięgu na dobę, także antena i ruch.
Obrazek
ADS-B Radar Server Powered by:
Obrazek
AR-109; 25x70; K-50 - 300mm & 1000mm.
"Pentax to nie fotografia, to stan umysłu" :-)
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 401
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

Wczoraj znalałem chwilę czasu by pobawić sie tym tunerem ze zbiorowego zamówienia. Radar chodzi wyśmienicie ale bardziej ciekawi mnie wykorzystanie go jako urządzenia do nasłuchu i trafiłem na tę apkę :D
https://play.google.com/store/apps/deta ... sdr2&hl=pl
dziś muszę przetestować :-)
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2019/
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 401
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

Czy po zainstalowaniu tych dongli, tunerów miał ktoś z Was przypadek, że pod windowsem 8 przestała działać kamera w laptopie?
Wcześniej mi działała. Potem zacząłem zabawę z tunerem i dziś odpalam skype i ten krzyczy, że kamery nie ma :/
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2019/
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 401
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

To sobie odpowiem, że tak. Po odinstalowaniu programów od tunerów vrsów kamera chodzi. Uroki windy 8.
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2019/
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 2443
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Wieliczka
Kontakt:

Od wczoraj jestem posiadaczem microADSB v3.1

Dziś zrobiłem małe porównanie do tunerka. Oba włączone w tym samym momencie, działały przez około 9 godzin. Tuner zainstalowany na słabszym sprzętowo laptopie, z najnowszym dump1090. VRS to ostatnia wersja, oba te same ustawienia. Anteny również te same, standardowe od tunerka, położone koło siebie w kiepskiej lokalizacji. Poniżej 2 wykresy.

Ilość zdekodowanych danych, to ponad 2 razy więcej na korzyść microADSB
Obrazek

Zasięg mimo wszystko na korzyść microADSB, choć tuner też pokazał pazurki ;)
Obrazek

Picassa zmasakrowało jakość zrzutów. Więcej testów wkrótce
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
ODPOWIEDZ