Tutorial - wyostrzanie zdjęć

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
Awatar użytkownika
grztus
Posty: 1143
Rejestracja: 05 lutego 2007, 17:57
Lokalizacja: Radom/Warszawa
Kontakt:

11 maja 2019, 10:41

Zapraszam do zapoznania się z tutorialem o wyostrzaniu zdjęć z wykorzystaniem oprogramowania Topaz Labs wspartego sztuczną inteligencją.
Tutorial dostępny na mojej stronie pod poniższym linkiem:
WYOSTRZANIE ZDJĘĆ
Obrazek
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
Awatar użytkownika
spinka
Posty: 261
Rejestracja: 30 maja 2017, 13:07
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

11 maja 2019, 10:58

Mnie osobiście efekt końcowy na tej Lufthansie powalił.
Zaraz będę grzebał, ciekawe czy uda mi się powtórzyć samemu ten rezultat.
Awatar użytkownika
K_M
Donator
Posty: 554
Rejestracja: 10 maja 2016, 18:15
Obserwuję: wszystko w promieniu do 50km
Lokalizacja: Grebocin

11 maja 2019, 15:24

hmm, nie wiem może mam za mały monitor albo zbyt kiepski ale różnicy dużej nie widzę
ObrazekPlaneplotter: f1 Nikon D7200, GSO 10" TV PoweMate 2" 2X, Tamron 150-600 G2
Sensiss
Donator
Posty: 311
Rejestracja: 01 marca 2015, 12:16
Obserwuję: T270, T727, L735, L23
Lokalizacja: Nowe Miasto Lubawskie

11 maja 2019, 17:55

Ja uważam że różnica jest ogromna. Tak jak grztus napisał pracował na jpeg'ach, więc z RAWów da się pewnie wyciągnąć jeszcze więcej. Fajny poradnik ;-)
Nikon D7200, Sony NEX3, teleskop 114/900.
https://www.flickr.com/photos/130505573@N08/
Awatar użytkownika
K_M
Donator
Posty: 554
Rejestracja: 10 maja 2016, 18:15
Obserwuję: wszystko w promieniu do 50km
Lokalizacja: Grebocin

11 maja 2019, 18:20

w sumie trzeba samemu sprawdzić bo może rzeczywiście działanie na jotpegach czy png daje taki efekt
ObrazekPlaneplotter: f1 Nikon D7200, GSO 10" TV PoweMate 2" 2X, Tamron 150-600 G2
Awatar użytkownika
misiek153
Donator
Posty: 474
Rejestracja: 27 maja 2012, 23:38
Lokalizacja: Kraków

12 maja 2019, 09:32

Muszę przyznać, że efekty robią wrażenie. Przetestuje na pewno program do wyostrzania.... ale licencja parę złotych kosztuje ;-)
CANON EOS 80D + GSO 10" i SYNTA 8", TAMRON AF 18-270 Di II VC PZD, TAMRON 100-400 F/4.5-6.3 Di VC USD, OLYMPUS 12x50
Awatar użytkownika
miron
Donator
Posty: 581
Rejestracja: 27 lipca 2008, 09:01
Lokalizacja: Bochnia

12 maja 2019, 10:38

Przetestowałem Sharpen AI. Największy problem to wyostrzanie całego zdjęcia łącznie z tłem. Duża degradacja nieba, chyba, że ja coś źle robiłem.
Natomiast DeNoise AI jest świetny, lepszy niż TopazDeNoise 6, który aktualnie używam.
pozdrawiam, miron zagórski
samoloty: SW 10"/1200mm, TVP2x, Pentax K-3 II
Awatar użytkownika
SensiFly
Donator
Posty: 250
Rejestracja: 14 maja 2016, 12:26
Lokalizacja: WAW

12 maja 2019, 23:13

miron pisze:
12 maja 2019, 10:38
Natomiast DeNoise AI jest świetny, lepszy niż TopazDeNoise 6, który aktualnie używam.
Czy ten De noise al jest Twoim zdaniem lepszy od neat image v8?
K-5IIs / S10' / TVX2
Awatar użytkownika
miron
Donator
Posty: 581
Rejestracja: 27 lipca 2008, 09:01
Lokalizacja: Bochnia

13 maja 2019, 11:02

Ja używałem chyba NI v6 jako ostatniej wersji.
Potem przesiadłem się na Topaz DeNoise 6.
pozdrawiam, miron zagórski
samoloty: SW 10"/1200mm, TVP2x, Pentax K-3 II
Awatar użytkownika
misiek153
Donator
Posty: 474
Rejestracja: 27 maja 2012, 23:38
Lokalizacja: Kraków

14 maja 2019, 13:42

Również przetestowałem program i rzeczywiście efekt jest bardzo fajny i zauważalny. Tak samo jak u Mirona pojawiły mi się artefakty na niebie, która jednak można szybko usunąć w PS.
Jedyne co, to na moim macbooku, program bardzo wolno procesuje każde polecenie. Nie wiem czy jest to wina podzespołów, czy po prostu tryb pracy programu. Ale efekty są naprawdę zadowalające :-)
CANON EOS 80D + GSO 10" i SYNTA 8", TAMRON AF 18-270 Di II VC PZD, TAMRON 100-400 F/4.5-6.3 Di VC USD, OLYMPUS 12x50
Awatar użytkownika
miron
Donator
Posty: 581
Rejestracja: 27 lipca 2008, 09:01
Lokalizacja: Bochnia

14 maja 2019, 18:25

misiek153 pisze:
14 maja 2019, 13:42
Jedyne co, to na moim macbooku, program bardzo wolno procesuje każde polecenie. Nie wiem czy jest to wina podzespołów, czy po prostu tryb pracy programu. Ale efekty są naprawdę zadowalające :-)
Raczej tryb pracy. Na moim iMacu jest podobnie.
pozdrawiam, miron zagórski
samoloty: SW 10"/1200mm, TVP2x, Pentax K-3 II
Awatar użytkownika
grztus
Posty: 1143
Rejestracja: 05 lutego 2007, 17:57
Lokalizacja: Radom/Warszawa
Kontakt:

14 maja 2019, 19:40

Na stronie producenta są wymagania sprzętowe. Ogólnie programy AI wolą procesory graficzne niż CPU komputera.
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
ODPOWIEDZ