Komplet do robienia zdjęć

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
ziolek190
Posty: 15
Rejestracja: 29 września 2018, 16:55
Lokalizacja: Pomorze

09 grudnia 2019, 16:43

Witam,

Przeczytałem kilka tematów tutaj, ale wiadomo jak to człowiek, nie chce strzelić gafy i woli się upewnić co do wszystkiego. Otóż mam następujące pytanie, czy aby połączyć aparat z teleskopem potrzebuję coś jeszcze dokupić do zestawu? Zestaw wygląda następująco:

-Synta 8
-Powermate TeleVue x2
-T-Ring Sky-Watcher do Nikon (na allegro są)
-Oczywiście sama lustrzanka - body :)

Oprócz lustrzanki wszystko nowe, stąd też moje pytanie żeby przypadkiem jakiejś głupoty nie popełnić. A tym bardziej że wiem, iż tutaj z pewnością ktoś mnie uświadomi czy czegoś brakuje czy też może to wszystko.

Z góry wielkie dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
RafalBel
Donator
Posty: 1218
Rejestracja: 12 października 2010, 20:27
Obserwuję: L980, M860,L999, BABKO/MEBAN-BIGLU, TOSPO-BABKO, GOTIX-ROE,
Lokalizacja: Warszawa/Bełżyce

09 grudnia 2019, 17:29

Masz już wszystko. Teraz jeszcze tylko chęci, pogodę i ruchu ;-)

Obrazek

Obrazek
Canon EOS 7D / EOS 50D+Synta 8" "Angel of the sky"+ Powermate TeleVue 2x + Sigma 150-500 APO DG OS
Johny_Bravo
Posty: 297
Rejestracja: 07 października 2014, 15:26
Lokalizacja: Opole

09 grudnia 2019, 17:48

Proponuję jeszcze łożyska (poziom, pion) - bez nich będzie trudno płynnie prowadzić "betoniarę" za samolotem
D5200 + synta 10 + x2"
Mario92
Posty: 12
Rejestracja: 09 sierpnia 2019, 17:20
Lokalizacja: Gogołów/Jasło

09 grudnia 2019, 20:09

Nie wiem czy nie potrzebujesz jeszcze tego adaptera https://deltaoptical.pl/adapter-t-ring- ... +powermate
Awatar użytkownika
spinka
Posty: 271
Rejestracja: 30 maja 2017, 13:07
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

10 grudnia 2019, 14:07

Mario92 pisze:
09 grudnia 2019, 20:09
Nie wiem czy nie potrzebujesz jeszcze tego adaptera https://deltaoptical.pl/adapter-t-ring- ... +powermate
Z tym adapterem skręca się TV z T-ringiem i daje to sztywniejsze połączenie oraz zmniejsza długość zestawu pomiędzy wyciągiem a dslr.
Można się bez tego obejść na dwa sposoby.
1. Wkręcając tzw. "nosek 1,25" " w t-ring i to włożone w przejściówkę 1,25" w TV (ta przejściówka jest w komplecie TV).
2. Wkręcając w t-ring przejściówkę z przykręconą tuleją (jak w okularach 2") i to włożone bezpośrednio w otwór 2" w TV.

Mogę zrobić fotki ilustracyjne jeśli chcesz.
Osobiście polecam ten oryginalny adapter z linka który podał @Mario92, ale jest to opcjonalne rozwiązanie.
:-)
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Wieliczka
Kontakt:

10 grudnia 2019, 14:29

Szkoda, że Płeszka z astrokrak.pl zmarł. Zrobił mi swego czasu taką złączkę do TV 2x za chyba 60pln z przesyłką. Ale widziałem na astropolis.pl użytkowników Mitek i ktoś jeszcze co robią takie złączki. Warto się do niech odezwać.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Mario92
Posty: 12
Rejestracja: 09 sierpnia 2019, 17:20
Lokalizacja: Gogołów/Jasło

10 grudnia 2019, 14:35

Kumpel zamawiał ten adapter z linku i chyba miesiąc czekał bo sklepy sprowadzają ten adapter na zamówienie :)
ziolek190
Posty: 15
Rejestracja: 29 września 2018, 16:55
Lokalizacja: Pomorze

10 grudnia 2019, 17:19

Dziękuję Panowie bardzo za pomoc, jednak to dużo zmienia dostać bezpośrednio odpowiedź niż skakać po google i nie być pewnym do końca :)

Także widząc Wasze odpowiedzi, adapter który podlinkował @Mario92 jest wskazany, aczkolwiek można też obyć się bez niego. Ale jednak będę miał go na uwadze i w bliższej przyszłości go nabędę :)
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Wieliczka
Kontakt:

10 grudnia 2019, 18:33

Oczywiście można kupić, ale wg mnie nie warto tyle płacić za znaczek TV. Spróbuj napisać do chłopaków co napisałem w poście wyżej, na pewno zrobią równie dobrze a cena będzie odpowiednio niższa :)
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
K_M
Donator
Posty: 574
Rejestracja: 10 maja 2016, 18:15
Obserwuję: wszystko w promieniu do 50km
Lokalizacja: Grebocin

10 grudnia 2019, 21:41

ja mam to trochę inaczej rozwiązane, ale nadal z łącznikiem wykonanym kilka lat temu przez astrokrak (kiedyś używałem balowa GSO do którego Śp. Janusz robił dedykowane złączki T2/ gwint filtrowy 2")
zaczynając od aparatu to jest standarowa przejśćówka bagnet /T2, potem jest ta złączka robiona przez ekipę Janusza(T2/ Gwint filtrowy 2") i potem jest tuleja z okularu 30mm GSO, i taki zestaw wkładam normalnie w barlowa TV
ObrazekPlaneplotter: f1 Nikon D7200, GSO 10" TV PoweMate 2" 2X, Tamron 150-600 G2
ziolek190
Posty: 15
Rejestracja: 29 września 2018, 16:55
Lokalizacja: Pomorze

13 grudnia 2019, 18:24

Ostatecznie synta 8" została zamieniona na syntę 10" co by później nie myśleć o zmianie. Jeszcze tylko pozostanie zdobycie złączki i będzie cały komplet. Dziękuję Wszystkim mocno za pomoc, już wkrótce w takim razie dołączę do towarzystwa i będę się dzielić efektami. Synta 10" wraz z Nikonem D7200 powinna się sprawdzić :)

Jest u mnie także Nikon P1000, niektóre zdjęcia wychodziły w miarę przyzwoicie, niektóre mniej, aczkolwiek nadal będzie u mnie :)
Awatar użytkownika
K_M
Donator
Posty: 574
Rejestracja: 10 maja 2016, 18:15
Obserwuję: wszystko w promieniu do 50km
Lokalizacja: Grebocin

13 grudnia 2019, 18:28

jak najbardziej zostaw p1000 bo czasem nie będzie się chciało, nie będzie opcji wyniesienia szybko synty itp w takich sytuacjach p1000 ratuje sytuację
ObrazekPlaneplotter: f1 Nikon D7200, GSO 10" TV PoweMate 2" 2X, Tamron 150-600 G2
ODPOWIEDZ