Prosty sposób na mape do ACARSD

Coś dla Spotterów ze skanerkiem oraz radarem SBS.
Skuter
Posty: 134
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:16
Lokalizacja: Bochnia
Kontakt:

13 sierpnia 2006, 13:00

Więc tak najpierw pobieramy programik z tej stronki <a href="http://www.posfix.co.uk/" target="_blank">http://www.posfix.co.uk/</a>
<br>
Posfix 2.4.2
<br>
Instalujemy go i puki co nie ruszamy.
<br>
Wchodzi na stronke
<br><a href="http://www.aquarius.geomar.de/omc/make_map.html" target="_blank">http://www.aquarius.geomar.de/omc/make_map.html</a>
<br>
Zmieniamy Mercator na Equidistant Cylindrical
<br><br>
Ustawiamy granice mapy, dla Polski polecam
<br>
North 56
<br>
West 11
<br>
East 27
<br>
South 47
<br>
Można oczywiscie zrobic wieksza mapke <img src="http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_smile.gif" alt="Smile" border="0"><br><br>
Zaznaczamy plot some cities
<br>
Klikamy Create Map czekamy chwilke, klikamy na mapie PPM i dajemy by zapisac obrazek.
<br>
Zmieniamy najlepiej w InfranView lub Photoshopie rozszerzenie na jpg.
<br><br><br>
Wchodzimy do folderu z acarsd wlaczamy setup.exe
<br>
Dajemy na DDE Settings w polu StartDDEServer wpisujemy
<br>
ACARSD,ACARS
<br>
Zaznaczamy acarsd should send blablabla in WACARS blablabla <img src="http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif" alt="Very Happy" border="0"><br>
Klikamy Write new acars.ini i po zapisie wychodzimy.
<br><br>
Odpalamy teraz programik POSFIX
<br>
Klikamy na DDE i wybieramy ACARSD klikamy ok.
<br>
Wchodzimy w Maps i Maps Setting
<br>
Wspolzedne wpisujemy takie jakie podalismy przy tworzeniu mapy.
<br>
W browse wybieramy nasza mapke klikamy na SaveSettings i Close.
<br>
Znowu wchodzimy w Maps i naciskamy ShowMap1. Wyskoczy nam nasza mapka.
<br><br>
Teraz czekamy na depesze z wspołżędnymi i sprawdzamy czy działa.
<br><br>
Ale sie rozpisałem <img src="http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif" alt="Very Happy" border="0"><br><br>
EDIT: Zapomniałem o najważniejszym <img src="http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif" alt="Very Happy" border="0"><br>
Mapa musi być obkadrowana, tutaj przykład dla mapy o granicach
<br>
North 58
<br>
West 9
<br>
East 30
<br>
South 45
<br>
Mapa zostala powiekszona dwukrotnie
<br><a href="http://img140.imageshack.us/my.php?image=14973nwe5.jpg" target="_blank" class="postlink"><img src="http://img140.imageshack.us/img140/4274 ... we5.th.jpg" border="0"></a></span><span class="gensmall"><br><br>Ostatnio zmieniony przez Skuter dnia Pon 12:51, 14 Sie 2006, w całości zmieniany 2 razy</span>
Kronos 20x60 Maycom FR-100
Canon EOS 350D + 18-55mm
Sigma 70-300mm APO DG
RUBINAR 1000/10
Obrazek
Obrazek
Togal
Posty: 67
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:04
Lokalizacja: QWERTY

13 sierpnia 2006, 20:01

</span><table width="90%" cellspacing="1" cellpadding="3" border="0" align="center">
<tr>
<td><span class="genmed"><b>Skuter napisał:</b></span></td> </tr>
<tr>
<td class="quote">Wchodzi na stronke
<br><a href="http://www.aquarius.geomar.de/omc/make_map.html" target="_blank">http://www.aquarius.geomar.de/omc/make_map.html</a>
<br>
Zostawiamy wszystko tak jak jest.
<br>
</td> </tr>
</table>

<br>
Należy zmienić Map Projection na Equidistant Cylindrical. Jeśli zostawisz Mercator, to współrzędne szerokości geograficznej nie będę poprawnie pokazane na mapce.<br>_________________<br>Pozdrawiam,
<br>
Tomek
Pozdrawiam,
Tomek
Skuter
Posty: 134
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:16
Lokalizacja: Bochnia
Kontakt:

14 sierpnia 2006, 12:52

DZięki poprawiłem <img src="http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_wink.gif" alt="Wink" border="0">
Kronos 20x60 Maycom FR-100
Canon EOS 350D + 18-55mm
Sigma 70-300mm APO DG
RUBINAR 1000/10
Obrazek
Obrazek
tom634
Posty: 106
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:52

05 listopada 2006, 13:48

Witam,
<br>
zauważyłem, że pojawiło się nowe pole na stronie:
<br></span><table width="90%" cellspacing="1" cellpadding="3" border="0" align="center">
<tr>
<td><span class="genmed"><b>Skuter napisał:</b></span></td> </tr>
<tr>
<td class="quote">Wchodzi na stronke
<br><a href="http://www.aquarius.geomar.de/omc/make_map.html" target="_blank">http://www.aquarius.geomar.de/omc/make_map.html</a> </td> </tr>
</table>

<br>
dotyczące wpisywania swoich punktów. Rady:
<br>
Współrzędne bierzemy z AIP (http://www.ais.pata.pl/aip)- dział 4. Poddział 4.1 dla punktów radionawigacyjnych typu VOR/DME, np. SUI, Poddział 4.3 dla punktów nawigacyjnych, typu fixy, np. OMAVA czy BABKO. Te współrzędne muszą być w formacie dziesiętnym. Więc np. jak mamy dla punktu BABKO na AIP:
<br></span><table width="90%" cellspacing="1" cellpadding="3" border="0" align="center">
<tr>
<td><span class="genmed"><b>Kod:</b></span></td> </tr>
<tr>
<td class="code">BABKO 49 stopni 36 minut 42 sekundy N 019 stopni 26 minut 10 sekund E</td> </tr>
</table>

<br>
To odwracamy te współrzędne i ograniczamy się do minut (zaookrąglając je):
<br></span><table width="90%" cellspacing="1" cellpadding="3" border="0" align="center">
<tr>
<td><span class="genmed"><b>Kod:</b></span></td> </tr>
<tr>
<td class="code">019.26, 49.36, BABKO</td> </tr>
</table>

<br>
I działa. Można też zaznaczyć łączenie punktów, ale proponuję je łączyć ręcznie w paincie. A tak to u mnie wygląda:
<br><img src="http://img300.imageshack.us/img300/66/ut727ao5.jpg" border="0"><br>
Mam punkty łączące drogę lotniczą UT727- SUW (Suwałki), DRE (Drezdenko)i po drodze EPTO, czyli Toruń.<br>_________________<br><span style="color: black"><a href="http://www.airliners.net/search/photo.s ... entry=true" target="_blank" class="postlink">Moje zdjęcia na airliners.net</a></span>
Vrimk
Posty: 1
Rejestracja: 06 czerwca 2007, 18:16

01 marca 2007, 16:28

Jeszcze jedna miejsce (stronka), gdzie można zrobić mapke do ACARSD-u:
<br><a href="http://www.sailwx.info/maps/shipplotter ... 0&cities=1" target="_blank">http://www.sailwx.info/maps/shipplotter ... ities=1</a>
<br><br>
Oto kolejność:
<br>
1. Tutaj przykład dla mapy
<br><br><img src="http://www.hobby7.front.ru/Map_Step_1.jpg" border="0"><br><br>
2. Mapa zostala powiekszona dwukrotnie
<br><br><img src="http://www.hobby7.front.ru/Map_Step_2.jpg" border="0"><br><br>
I zachować mapku z kordinatymu<br>_________________<br>Panasonic Lumix DMC FZ-7 (Extra optical zoom: x16,5)
Togal
Posty: 67
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:04
Lokalizacja: QWERTY

04 marca 2007, 12:04

</span><table width="90%" cellspacing="1" cellpadding="3" border="0" align="center">
<tr>
<td><span class="genmed"><b>Vrimk napisał:</b></span></td> </tr>
<tr>
<td class="quote">Jeszcze jedna miejsce (stronka), gdzie można zrobić mapke do ACARSD-u:
<br><a href="http://www.sailwx.info/maps/shipplotter ... 0&cities=1" target="_blank">http://www.sailwx.info/maps/shipplotter ... ities=1</a>
</td> </tr>
</table>

<br>
Witam,
<br>
Wpisując współrzędne należy je jeszcze przekonwertować do zapisu dziesiętnego.
<br>
Czyli 55,19.22 (żółte) należy wpisać jako 55.3203<br>_________________<br>Pozdrawiam,
<br>
Tomek
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
grztus
Posty: 1138
Rejestracja: 05 lutego 2007, 17:57
Lokalizacja: Radom/Warszawa
Kontakt:

08 czerwca 2007, 17:57

z
ODPOWIEDZ