Problemy z jakością sygnału

Coś dla Spotterów ze skanerkiem oraz radarem SBS.
blix
Posty: 33
Rejestracja: 07 lutego 2007, 00:24

23 października 2006, 17:18

Witam.
<br>
Kilka dni temu zakupiłem skaner Maycom AR-108 i cały czas staje na głowie by dobrze odbierać częstotliwosc 131.725.
<br>
Próbowalem już chyba wszystkiego. Mam kabel H-155 50 ohm, końcowke SMA do skanera , miedżiany drut ( próbowalem juz z wieloma długosciami anteny. Od 114cm do 50cm) Poziom sygnału w ACARSD -12-11. Co prawda wyłapuje mi depesze ale , wiele pikniec ignoruje (dzis od godz. 10 tej wszystkich depesz mam 300, z tego co czytałem na forach mało to jest 1500 ). Problemem jest jeszcze to że w zalerzności jak ustawie antene słysze czestotliwość meteo i chyba radio, kiedy zakłucenia sa niewielkie wtedy prawie wcale nie słychac charakterystycznych pikniec. Mam antene na balkonie co powinno dawac lepsze efekty a jest odwrotnie.
<br>
Mam wiec pytanie do kogos kto mieszka w Warszawie badz w jakims innym mieście. Prosił bym o jakąkolwiek rade bo wyczerpały mi sie pomysły. Napiszcie mi co moge zrobic by w końcu móc poprawnie bez większych problemow odbierać depesze.
<br>
Za info będę bardzo wdżieczny.
<br>
Pozdrawiam<br>_________________<br><a href="http://www.airblix.eu" target="_blank">www.airblix.eu</a>
Kshyhoo
Posty: 143
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:23
Lokalizacja: EPWA

23 października 2006, 17:34

Te 300 depesz to z "uplinkami" czy bez? Bo jeżeli bez to jest raczej w normie. Pamietaj też żeby całkowicie wyłączyć squelch.<br>_________________<br><img src="http://img.photobucket.com/albums/v403/Kshyhoo/bar.jpg" border="0"><br><img src="http://img.photobucket.com/albums/v403/Kshyhoo/bar3.jpg" border="0">
Obrazek
blix
Posty: 33
Rejestracja: 07 lutego 2007, 00:24

23 października 2006, 18:06

Wszystkie z uplinkami a squelch mam caly czas wylaczony. Z tego co czytam na forach to nikt nie skarzy sie na zaklucenia,a wszystki udaje sie wyelim inowac wszystkie problemy w 3 dni.<br>_________________<br><a href="http://www.airblix.eu" target="_blank">www.airblix.eu</a>
PawelB
Posty: 681
Rejestracja: 06 lutego 2007, 03:58
Lokalizacja: Bełżyce

23 października 2006, 18:18

Witam
<br><br>
Swego czasu miałem antenę "Dipol" na balkonie. Rurki (miedziane, dł 56 cm) były zwrócone pionowo i w sumie nie narzekalem na osiągi skanera, ale gdy brałem antenę wyżej by osiągnąć lepszy efekt to rynna z dachu wpływała na jakość i zmniejszenie osiągów skanera. Może coś zakłuca Ci ?
<br><br>
Pozdrawiam Paweł<br>_________________<br><a href="http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=19398" target="_blank" class="postlink">Moje JETPHOTOS.NET</a>
<br><a href="http://www.ratownictwo.org.pl/search.ph ... =Pawe%B3+B" target="_blank" class="postlink">Moje fotki na ratownictwo.org.pl</a>
<br><img src="http://img442.imageshack.us/img442/1522/bannerhu7.jpg" border="0">
lornetka, notes, obserwacja - wspomnienia to jest to !
blix
Posty: 33
Rejestracja: 07 lutego 2007, 00:24

23 października 2006, 18:22

No raczej rynny u mnie nie wpływają na jakość sygnału, mieszkam na 3 piętrze 4 piętrowego bloku, jedynie co może zakłócać to metalowe barierki balkonu.
<br>
A antena musi być ustawiona pionowo?<br>_________________<br><a href="http://www.airblix.eu" target="_blank">www.airblix.eu</a>
Awatar użytkownika
Blank
Administrator
Posty: 517
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:18
Lokalizacja: Choszczno
Kontakt:

23 października 2006, 18:24

Blix
<br>
Ja myśle ze problem to umiejscowienie anteny. Ja swoją mam kolo okna. ( koniecznie pionowo) Mieszkam w bloku i jak narazie nie wystawialem jej na zewnątrz.
<br>
Po kilku tygodniach uzytkowania widze ze mury stanowią niemałą przeszkodę.
<br>
Ilość depesz to około 300-400 ( od 16.00 do 22.00) Patrząc na mapke to po pokazanych pozyjach ewidentnie widac, że dobry odbiór mam tylko od tej strony, z której stoi antena. Ja także słyszę mase sygnałów nieodkodowanych, ale tak juz niestety jest.
<br>
O prawidłowym ustawieniu anteny sporo moze sie wypowiedzieć "Henry"
<br>
U niego antenka stoi na maszcie, pare metrów nad dachem. Dziennie ma około 6000 depesz. Tu mapka: ( Mam nadzieje ze Henry sie nie pogniewa <img src="http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_wink.gif" alt="Wink" border="0"> )
<br><a href="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 01794.html" target="_blank" class="postlink">http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 94.html</a>
<br><br>
Robi wrażenie..<br>_________________<br>Samsung Gx-1s + MTO 11CA
<br><a href="http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=26296" target="_blank" class="postlink"> Moje na j.net </a>
<br><img src="http://img260.imageshack.us/img260/7567 ... bardw5.jpg" border="0">
Pentax K10D+ MTO 11 CA
blix
Posty: 33
Rejestracja: 07 lutego 2007, 00:24

23 października 2006, 18:30

Ja też zauważyłem że większość sygnałów odbieram z samolotów wylatujących z Okęcia. A co do umiejscowienia anteny to w mieszkaniu mam bardzo słaby sygnał a na balkonie jak do tej pory to najlepiej działa poziomo a n ie pionowo.<br>_________________<br><a href="http://www.airblix.eu" target="_blank">www.airblix.eu</a>
Awatar użytkownika
Henry
Posty: 684
Rejestracja: 07 lutego 2007, 00:19
Lokalizacja: Dębno
Kontakt:

23 października 2006, 20:32

No niestety ,ustawienie anteny to niemały problem.Trzeba niestety kombinować .Ale efekty są niesamowite .Ważne aby był odpowiedni kabel oraz wtyk do skanera .To wszytko w moim przypadku dało efekt o 500% więcej wiadomości na acards .
<br><br>
A tak to wyglądało w sobotę nad Europą .
<br><br><a href="http://www.fotosik.pl" target="_blank" class="postlink"><img src="http://images2.fotosik.pl/216/6de140e2820a04c8.jpg" border="0"></a>
<br><br>
Niestety dużo maszyn i to tych z Azji oraz do Azji przelatuje nad Polską oraz pod nią
<br><br>
Pozdrawiam<br>_________________<br>Sprzęt: Yukon 6-100x100 +Canon A520
Pozdrawiam
-------------------------------------------
D80+MTO
blix
Posty: 33
Rejestracja: 07 lutego 2007, 00:24

23 października 2006, 20:33

A co oznacza to "Uplink message" ?<br>_________________<br><a href="http://www.airblix.eu" target="_blank">www.airblix.eu</a>
PawelB
Posty: 681
Rejestracja: 06 lutego 2007, 03:58
Lokalizacja: Bełżyce

24 października 2006, 15:59

Witam
<br><br>
Gdy dowiadywałem się o antene, każdy pisał mnie bym ustawił ją pionowo. Tłumaczono m.in, że chodzi o polaryzację pionową (jak dobrze pamiętam).
<br><br>
Pozdrawiam Paweł<br>_________________<br><a href="http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=19398" target="_blank" class="postlink">Moje JETPHOTOS.NET</a>
<br><a href="http://www.ratownictwo.org.pl/search.ph ... =Pawe%B3+B" target="_blank" class="postlink">Moje fotki na ratownictwo.org.pl</a>
<br><img src="http://img442.imageshack.us/img442/1522/bannerhu7.jpg" border="0">
lornetka, notes, obserwacja - wspomnienia to jest to !
blix
Posty: 33
Rejestracja: 07 lutego 2007, 00:24

24 października 2006, 16:46

Też tak słyszałem, tyle że mi jak już to lepiej łapie poziomo. Pionowo też mam dużo piknięć i to wyraznych ale, większość nie łapie.<br>_________________<br><a href="http://www.airblix.eu" target="_blank">www.airblix.eu</a>
Togal
Posty: 67
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:04
Lokalizacja: QWERTY

24 października 2006, 19:21

Blix,
<br>
Czy na innych częstotliwościach masz podobnie?
<br>
Czy jak wyłączysz monitor lub cały komputer masz jakąś różnicę?
<br>
Czy włączony telewizor też dodaje jakieś zakłócenia?
<br><br>
Ustawiając antenę w poziomie zmieniasz jej charakterystykę promieniowania z dookólnej na kierunkową (troszkę) W poziomie kiepsko będzie odbierac z kierunków wzdłuż dipola.<br>_________________<br>Pozdrawiam,
<br>
Tomek
Pozdrawiam,
Tomek
ODPOWIEDZ