Filtr polaryzacyjny?

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
tom634
Posty: 106
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:52

20 lipca 2006, 12:17

Witam,
<br>
Czy ktoś używa filtru polaryzacyjnego? Jeżeli tak, to czy mógłby podać zdjęcia tego samego samolotu, na tych samych ustawieniach z filtrem i bez? Bo zastanawiam się nad kupnem tego, i nie wiem czy warto, czy lepiej jest po prostu ustawiać automatyczne "levelowanie" w ACDSee.
<br>
Pozdrawiam.<br>_________________<br><span style="color: black"><a href="http://www.airliners.net/search/photo.s ... entry=true" target="_blank" class="postlink">Moje zdjęcia na airliners.net</a></span>
Kshyhoo
Posty: 143
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:23
Lokalizacja: EPWA

20 lipca 2006, 13:26

Nie warto, za dużo światła zabiera, a taki sam efekt uzyskasz w programach do edycji zdjęć.<br>_________________<br><img src="http://img.photobucket.com/albums/v403/Kshyhoo/bar.jpg" border="0"><br><img src="http://img.photobucket.com/albums/v403/Kshyhoo/bar3.jpg" border="0">
Obrazek
Awatar użytkownika
jubell
Posty: 106
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:17
Lokalizacja: EPSY / EPWA
Kontakt:

20 lipca 2006, 13:38

poza tym, trzeba zainwestować pare złotych na dobry filtr. tanie filtry mogą sprawiać, że aparat nie będzie robił ostrych zdjęć na dużych ogniskowych <img src="http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_confused.gif" alt="Confused" border="0"><br>_________________<br><a href="http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=18060" target="_blank" class="postlink">j.net</a> | <a href="http://www.airliners.net/search/photo.s ... ll@tlen.pl" target="_blank" class="postlink">a.net</a> | <a href="http://www.jubell.net" target="_blank" class="postlink">www</a>
Kshyhoo
Posty: 143
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:23
Lokalizacja: EPWA

20 lipca 2006, 13:56

tom, ty masz zapewne średnicę filtra 77 albo 82 mm, także byłby to wydatek rzędu min.500-600zł za <span style="font-weight: bold">dobry</span> filtr, który spełniał by swoje zadanie.<br>_________________<br><img src="http://img.photobucket.com/albums/v403/Kshyhoo/bar.jpg" border="0"><br><img src="http://img.photobucket.com/albums/v403/Kshyhoo/bar3.jpg" border="0">
Obrazek
tom634
Posty: 106
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:52

20 lipca 2006, 14:41

Witam,
<br>
mam średnicę 86mm i zdaję sobie sprawy z tego, że taki wydatek to 500-600zł. I tu mam do Was pytanie, czy warto? Czy lepiej w ACDSee automatycznie poprawiać jakosć?
<br>
Pozdrawiam.<br>_________________<br><span style="color: black"><a href="http://www.airliners.net/search/photo.s ... entry=true" target="_blank" class="postlink">Moje zdjęcia na airliners.net</a></span>
Awatar użytkownika
jubell
Posty: 106
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:17
Lokalizacja: EPSY / EPWA
Kontakt:

20 lipca 2006, 15:38

czy warto... <img src="http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif" alt="Rolling Eyes" border="0"> napewno wyłącznie do zdjęć rnav nie warto - to możesz sobie (jak już było wspomniane wcześniej) podciągnąć w programie graficznym. warto, jeżeli chcesz się filtrem "pobawić" - zdjęcia przez szyby, nad wodą itp... tego w programie graficznym nie wyciągniesz.
<br><br>
your choice... <img src="http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_wink.gif" alt="Wink" border="0"><br>_________________<br><a href="http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=18060" target="_blank" class="postlink">j.net</a> | <a href="http://www.airliners.net/search/photo.s ... ll@tlen.pl" target="_blank" class="postlink">a.net</a> | <a href="http://www.jubell.net" target="_blank" class="postlink">www</a>
Awatar użytkownika
grztus
Posty: 1138
Rejestracja: 05 lutego 2007, 17:57
Lokalizacja: Radom/Warszawa
Kontakt:

08 czerwca 2007, 18:34

z
ODPOWIEDZ