Prototypic Casio

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
Awatar użytkownika
meteo_expert
Posty: 484
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:08
Lokalizacja: Zgierz k/Łodzi
Kontakt:

04 listopada 2007, 14:46

Casio Computer Co., Ltd. przedstawiło na targach IFA w Berlinie prototyp nowego aparatu cyfrowego. Ten rewolucyjny model będzie umożliwiał fotografowanie szybko poruszających się obiektów z zaskakującą prędkością, oraz filmowanie trudnych do uchwycenia dla ludzkiego oka sekwencji ruchu.

Dane

- efektywna rozdzielczość: 6 megapiksela;
- sensor: 1/1.8 cala CMOS (pełna rozdzielczość 6,6 megapiksela);
- prędkość zdjęć seryjnych: 60 klatek/sek. przy pełnej
rozdzielczości,JPEG;

- prędkość filmowania: 300 klatek/sek. MPEG, AVI, VGA;
- obiektyw: 12 soczewek w 9 grupach, jasność: F2.7-4.6,
odpowiednik 35-420 mm w aparacie małoobrazkowym;
- 12x zoom optyczny;
- mechanizm stabilizacji obrazu: sensor CMOS;
- ekran: 2,8 cala TFT LCD, rozdzielczość 230 000 pikseli;
- wizjer: kolorowy LCD, ok. 200 000 pikseli;
- wymiary: 127,5 x 79,5 x 130,0 mm;
- waga 650 g.

Obrazek

Do RNAV się raczej nie przyda, ale może do spotterki ;)

źródło - http://www.aparaty-casio.pl
Ostatnio zmieniony 05 listopada 2007, 07:52 przez meteo_expert, łącznie zmieniany 1 raz.
MOJE METEO - - - - > http://www.exweather.eu

Obrazek
PawelB
Posty: 681
Rejestracja: 06 lutego 2007, 03:58
Lokalizacja: Bełżyce

04 listopada 2007, 21:54

Witam

Opis mozliwości niczego sobie.
To ta sama firma od zegarków ?
Może Rolex jakieś aparaty zrobi :-D

Pozdrawiam
lornetka, notes, obserwacja - wspomnienia to jest to !
Awatar użytkownika
meteo_expert
Posty: 484
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:08
Lokalizacja: Zgierz k/Łodzi
Kontakt:

05 listopada 2007, 07:52

źle był napisany link - - - - już poprawiłem...Przepraszam
MOJE METEO - - - - > http://www.exweather.eu

Obrazek
Maciejh76
Posty: 598
Rejestracja: 07 lutego 2007, 01:26
Lokalizacja: Kraków Letki Babko&UL984

05 listopada 2007, 09:39

Hmm na pierwszy rzut oka aparacik prezentuje się całkiem nieźle ;-) ale...jest to tylko kompakt, 12 krotny zoom niewiele mówi - jaka ogniskowa? (nie mogę otworzyć strony aparaty Casio :-? ), pytanie o sposób regulacji przybliżenia? Czy ręcznie pierścieniem jak w FZ50? Jeżeli tak, to nawet by było dobrze ;-) kolejne pytanie: czy przybliżenie odbywa się bez wysuwania obiektywu - jak w FZ50? Jeżeli tak to nawet nieźle, ale czy obiektyw jest zakończony wewnętrznym gwintem tak by móc np dołączyć telekonwerter? ;-) Szkoda że tak mało pikselków ;-) ale całe szczęście że zastosowano matrycę CMOS a nie CCD - CCD zdecydowanie za mocno szumi :-> poszukam jeszcze w necie informacji o tym Casio ;-)
pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
meteo_expert
Posty: 484
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:08
Lokalizacja: Zgierz k/Łodzi
Kontakt:

05 listopada 2007, 11:15

Ogniskowa 420 mm, bez wysuwanego obiektywu....Niestety nie wiem jaki ma gwint
MOJE METEO - - - - > http://www.exweather.eu

Obrazek
Maciejh76
Posty: 598
Rejestracja: 07 lutego 2007, 01:26
Lokalizacja: Kraków Letki Babko&UL984

05 listopada 2007, 12:10

meteo_expert pisze:Ogniskowa 420 mm, bez wysuwanego obiektywu....Niestety nie wiem jaki ma gwint
Oj przez roztargnienie nie doczytałem o ogniskowej :oops: jeżeli wewnętrzny gwint istnieje i obiektyw nie jest wysuwany to na 99% będzie można dopasować do niego telekonwerter :-D kwestia może mało ważna ale...czy ekran LCD jest na panelu z możliwością zamykania czy też nie, jak w EOSie? :-D bo w moim przypadku przy oglądaniu zdjęć na ekranie EOSa to prócz samolotów mam niestety odbity własny nos ;-) :-P
Awatar użytkownika
Marta
Posty: 64
Rejestracja: 07 lutego 2007, 00:32
Lokalizacja: Natolin
Kontakt:

06 listopada 2007, 16:46

Casio już troche aparatów wyprodukował, choc były to 'małpki' z 3krotnym zoomem i bardzo niewielką ilością megapikseli. Widziałam zdjęcia z tych maleństw - jak na możliwości takich aparacików,to całkiem sensowne ;-) . Dobry pomysł z matrycą cmos - w kompaktach to nie jest takie częste...Chciałabym zobaczyć jakie fotki będzie robić.
Awatar użytkownika
KF
Posty: 400
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:42
Lokalizacja: Jasło

06 listopada 2007, 17:59

Hejka .

Poczytać zawsze warto – wszak człek się całe życie uczy .
Ale mogę coś nie coś powiedzieć o kompaktach – na razie do rnav nie ma nic.
X12 nawet z raynoxem czy olimpusem to wszystko mało .
Poza tym takie cudeńka zawsze kosztują powyżej 1000zł, wiec……
Moja rada – składamy kasę nawet na używane 20d lub 350d itd. + MTO

Pozdrawiam
KF
Taka maÂła lupka 12"
Awatar użytkownika
mgebczyk
Posty: 279
Rejestracja: 15 października 2007, 20:14
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

06 listopada 2007, 18:02

KF pisze:Hejka .

Poczytać zawsze warto – wszak człek się całe życie uczy .
Ale mogę coś nie coś powiedzieć o kompaktach – na razie do rnav nie ma nic.
X12 nawet z raynoxem czy olimpusem to wszystko mało .
Poza tym takie cudeńka zawsze kosztują powyżej 1000zł, wiec……
Moja rada – składamy kasę nawet na używane 20d lub 350d itd. + MTO

Pozdrawiam
KF

Dokładnie,,
Lepsza najsłabsza lustrzanka niż najlepszy kompakt (moim zdaniem).
Maciejh76
Posty: 598
Rejestracja: 07 lutego 2007, 01:26
Lokalizacja: Kraków Letki Babko&UL984

07 listopada 2007, 11:12

Czyli jednym słowem kompakty są be? ;-) ponieważ to Forum dyskusyjne więc pozwolę sobie stanąć w obronie tego "niegodnego" sprzętu ;-) poniżej zamieszczam linki z moimi zdjęciami zrobionymi FZ50 z telekonwerterem Canona. Typ maszyny, linia do rozpoznania bez problemu ;-)

http://img510.imageshack.us/img510/7574/4tuzu5.jpg

http://img53.imageshack.us/img53/6607/5cargoluxlu6.jpg

http://img440.imageshack.us/img440/5349 ... orefv1.jpg

z regiem już gorzej ale ale...poszukam :-P

potem zgodnie z teorią ewolucji sprzedałem FZta, kupiłem lustrzankę EOSa400D, dopiąłem MAKa 1500mm. Taka jest kolej rzeczy ;-) pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
KF
Posty: 400
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:42
Lokalizacja: Jasło

07 listopada 2007, 12:15

Drogi Maćku .

Nikt nie pisze nic takiego , że kompakty są bee!!!!!!!

A moje boje z moim FZ30 myślę że dają mi prawo do obiektywnej wypowiedzi.
I wszystko jest bardziej skomplikowane niż się wydaje .
Ja mam dalej swojego FZ30 i go nie sprzedam bo do focenia z ogniskową do 500 mm nie znajdę nic lepszego w tej cenie – łącznie z lustrzankami (matryca8M+ super szkło+stabilizacja..itd)

Zajeżdżać 400D częstą zmianą obiektywów też nie zamierzam.

Ale są ludzie których budżet dwóch aparatów nie zniesie – więc….?
Jeśli poważnie podchodzą do RNAV hipokryzją było by proponowanie im
ładowania się w drogie kompakty gdy ty i ja stwierdziliśmy że bez lustra to…cenzura :-)
Poco mają wyważać otwarte już drzwi?
Chyba że tyko dla zasady .

Pozdrawiam
KF

ps. Chętnie umówię się z tobą na spotting pod ADOKI – bo chciałbym sprawdzić maczka127 z 400d. Miałem tego maczka ,ale bez lustra.
Taka maÂła lupka 12"
Maciejh76
Posty: 598
Rejestracja: 07 lutego 2007, 01:26
Lokalizacja: Kraków Letki Babko&UL984

07 listopada 2007, 12:57

KF bardzo chętnie się wybiorę z MAKiem pod ADOKI, o ile pogoda nam na to pozwoli :-P a może i Ania się dołączy? :-> 8-)
Czasem żałuję decyzji o sprzedaży FZta, tak jak piszesz to dobry sprzęt ale w swojej klasie. Sfinansował mi w 2/3 zakup MAKa. I ja też mam dziwne opory wobec częstych zmian obiektywu w EOSie :-? korci mnie kupić drugiego EOSa - hihihi, takiego pod obiektyw 300mm, żeby pstrykać inne fotki ;-)
Maciej
ODPOWIEDZ